Загуба в размер на 19.54 млн. лв. отчита в края на миналата година ТБ Българо - Американска Кредитна Банка АД. От оперативната дейност загубата е в размер на 7.6 млн. лв., като съотношението между разходи към приходи се увеличава до 179%. След начисляването и на провизии за обезценка на проблемните кредити, които възлизат на 12.2 млн. лв., отрицателният финансов резултат за банката се увеличава.

От консолидирания отчет е видно как натискът на разхода за лихви по депозитите, по-слабият ръст на кредитирането и блокираните средства в имоти на длъжници затрудняват работата на финансовата институция като цяло, макар последното тримесечие на миналата година да е било по-добро от предходното.

В края на декември ТБ Българо - Американска Кредитна Банка АД отчита ръст на привлечените депозити от 28.4% на годишна база до 623 млн. лв. От банката поясняват, че депозитите представляват 95.8% от общия привлечен ресурс, което илюстрира характерна за сектора тенденция.

На собствениците на тези депозити са изплатени общо 32.869 млн. лв. лихви, което е 7.9% увеличение на лихвения разход. Съпоставяйки го с лихвения доход от раздадените кредити, който възлиза на 34.418 млн. лв., е видно, че чистият лихвен доход на банката за годината е в размер на 1.55 млн. лв.

Той е по-нисък от събрания доход към същия период на миналата година. "В допълнение към все още скромния лихвен доход, генериран от кредитната активност, съществено влияние върху намалението при съвкупните лихвени приходи продължава да оказва и ниската доходност, която понастоящем предлагат паричните пазари", пише в обяснителните бележки към отчета.

За дванадесетте месеца на миналата година БАКБ е събрала 1.2 млн. лв. от комисиони. Кредитният й портфейл достига до 593.878 млн. лв. Кредитите с просрочие повече от 90 дни възлизат на 39.81% от брутния кредитен портфейл на банката към 31 декември.

От ТБ Българо - Американска Кредитна Банка АД разкриват, че с цел получаване на по-висока доходност от ликвидните си активи, са увеличили инвестициите си в български държавни ценни книжа, като в края на четвъртото тримесечие експозицията към тях нараства значително до 40.9 млн. лв.

В отчета на банката се вижда и резултата от предприетите действия по принудително събиране на проблемни кредити. Банката е придобила собственост върху недвижими имоти, включително и земи, на обща стойност 87.17 млн. лв. През миналата година са били продадени активи за 1.57 млн. лв. , но по-голямата сума идва не от продажбите на имоти. От тях са събрани 196 хил. лв. , е видно от публикувания отчет.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!