Българо Американска Кредитна Банка АД набра 48.2 млн. лв. в процедура по увеличение на капитала. Тя бе изискана от централната банка БНБ заради влошаване на кредтния портфейл на търговската банка.

БАКБ търсеше 50.5 млн. лв. от пазара, като успя да пласира 95.58% от предложените на инвеститорите нови акции. Това направи процедурата успешна и капиталът на банката бе вдигнат от 12.6 млн. на 24.6 млн. лв.

За всяка от новите 12 млн. акции с номинал 1 лв. купувачите платиха по 4 лв. за лот. Полученият по този начин ресурс ще бъде използван за възвръщане на позициите, които банката има в кредитирането на малките и средни предприятия, като по този начин генерира печалба за акционерите.

Българската народна банка отправи своята препоръка към БАКБ през лятото, когато банката имаше краткосрочни финансови задължения в размер на 125.5 млн. лв.

Влошаването на качеството на кредитния портфейл и забавянето на реализацията на активи води до намаляване на финансовия резултат и ограничаване на способността на БАКБ да управлява активно своя баланс и капиталови ресурси, се изтъкваше в препоръката на централната банка.

Българо Американска Кредитна Банка АД се сдоби с нов мажоритар през месец май. Тогава банкерката Цветелина Бориславова чрез инвестиционния фонд CSIF придоби 49.9% от капитала на БАКБ от бившия собственик на контролния пакет Allied Irish Bank за 100 хил. евро.

Почти веднага след промяната в акционерната структура настъпи спор с другият голям акционер в банката - Грамерси Имърджинг Маркетс Фънд, който държи около 30% от останалите акции. Грамърси искаха друг вариант за структуриране на процедурата по увеличение на капитала, тъй като предлаганият от Бориславова създаваше опасност от промяна на силите между двата големи акционера.

Към този момент не е ясно как се е изменило съотношението между основните акционери в БАКБ след увеличаването на капитала. Предстои то да бъде вписано в Търговския регистър.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!