България се справи доста добре с кризата, коментира Лешек Балцерович на публична лекция, която изнесе в София на тема „Проблеми пред икономическия растеж в Европа”.

Балцерович е бивш вицепремиер и финансов министър на Полша. До 2007 година оглавяваше централната банка на страната. Той е един от водещите полски икономисти, известен най-вече с плана „Балцерович”, целящ да съживи бързо икономиката на Полша във времената на прехода.

Според професора, цитиран от БНР, бедността на държавите се дължи на лошите режими и на диктаторите, а слабият икономически растеж е най-вече резултат от слабите институции и неправилните политики на банките.

Печатането на пари от Европейската централна банка не е решение на проблемите и не може да спаси еврозоната в дългосрочен план, категоричен е Балцерович. По думите му

Брюксел не може да замести националните правителства, ако става въпрос за справяне с икономическата криза.

Като основен проблем на Европа икономистът изтъква неравенството между индивидите. Има разлика във възможностите за развитие на различните хора. Но трябва да постигнем равенство на възможностите. Това означава, че хора с еднакви възможности, от гледна точка на талант и т.н., трябва да имат равен шанс да се развиват професионално. Не е задължително това да се отнася и за личния им живот. Разбира се, това е много трудно за постигане. Но е нещо хубаво, пояснява Балцерович.

Осъществяването на тази идея би повлияло добре икономиката. Това означава, че повече хора ще се развиват на високи позиции, ако ги бива за това. А каква е идеята за равностойни доходи? Никой не знае, защото това не може да бъде определено. Желанията за равни шансове за развитие могат да се дефинират, но не и равностойните доходи. Винаги можем да се борим за повече равенство, смята Балцерович.

Той е привърженик на плоския данък и одобрява политиката на България да се бори с кризата, чрез въвеждането му. Прогресивният данък не е добър икономически стимул, според Балцерович.

България се справя с икономическата криза доста добре в сравнение с останалите държави в Европейския съюз и влизането ѝ в еврозоната няма да има сериозно отражение върху националната икономика, а по-скоро ще е по-важно от политическа гледна точка, коментира Балцерович.

Той подчерта, че страната се радва на стабилност на валутата и ниска инфлация, а също и на добре структуриран Валутен борд, което е много важно по време на криза.

Икономистът обърна специално внимание на дълга и каза, че той расте бързо, но засега в България той е на едно от най-ниските нива в Европейския съюз. За да се поддържа стабилността обаче, дългът трябва да остане на ниски нива. Държавата би трябвало да намалява разходите, а не да увеличава данъците.

Необходимо е да се направят реформи в съдебната система, да се подобри бизнес средата, а корупцията да се ограничи максимално. Важно е средствата, получени от Европейския съюз, да не пречат на реформите. Не бива да се разчита само на тях.

Балцерович обърна внимание също на кризата в Украйна и коментира, че според него засега тя няма пряко влияние върху Европа.