В началото на декември Народното събрание гласува бюджета за 2011 г. В последния момент правителството предложи натрупаният в НЗОК резерв да бъде прехвърлен в общия фискален резерв. Така на практика се узаконява харченето на пари (официално се посочва сумата около 1.5 млрд. лева), събирани като здравни вноски от населението, за всякакви други правителствени нужди и начинания. Не е чудно, че според най-новото социологическо допитване на „Алфа рисърч“, 55% от българите не одобряват този ход на правителството. Реакцията на експертите е подчертано критична, даже нещо повече.

 

Правителството ще изхарчи 2 млрд. лева от парите на Здравната каса, заяви за Дарик д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам.-министър на здравеопазването. По думите му това не е единствено резервът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а всички нейни сметки, които са налични към края на годината. Според Кацаров това означава

край на здравното осигуряване и увеличаване на броя на здравноНЕосигурените.

 

Разрушава се съществуващият обществен договор, според който ние приехме да плащаме здравни вноски, а правителството – да ни осигурява здравна помощ, заяви медикът. „Това не е метафоричен договор, а реален – договор, който съществува между нас като здравноосигурени и правителството от друга страна”, категоричен бе Кацаров.

По думите му може да се направи аналогия между миналогодишното спиране на плащанията към бизнеса, за да останат пари в държавната хазна и да се намали дефицитът в края на годината, и забавянето на плащанията в здравеопазването и посягането към резерва на Здравната каса. „Тези пари им трябват не само за да покриват дупки. Смятам, че

 

тези пари вече са похарчени и само трябва счетоводно да бъдат уредени

 

в края на година”, допълни Кацаров. Експертът бе категоричен, че преминаването на бюджетно финансиране ще бъде огромна грешка, която ще се отрази изключително зле върху здравното осигуряване и най-вече на пациентите.

Повтаряща се, но обречена стратегия

Посягането на резерва на Здравната каса е стратегия, която виждаме за втори път в рамките само на два месеца, заяви от своя страна Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика. Според нея това действие е аналогично на решението на правителството да национализира част от професионалните пенсионни фондове.

„Тези пари няма как да помогнат на системата като цяло, т.е. за момент тези пари може да помогнат, но те много бързо ще свършат”, допълни Костадинова. Тя каза още, че след като бъде изхарчен резервът на НЗОК, страната ни ще се окаже в ситуацията: без пари за здравеопазване и без реформа в сектора.

Това по никакъв начин не дава правилния сигнал на гражданите, че следващият път, когато се говори за реформа, тя ще се случи. По този начин се намалява кредибилността на управляващите, че те могат да правят реформи, коментира Костадинова и допълни, че така ще спадне подкрепата към кабинета, а той тепърва ще се нуждае от нея, защото има да прави много реформи.

 

Сигнал за сериозни фискални проблеми?

При една монополна държавна здравна система, каквато е българската, всеки един момент съществува риск правителството да реши да използва за своите цели, така да се каже – да национализира резерва на здравната каса. Въпросът е защо му се е наложило да го направи точно сега – това е най-притеснителният проблем според Лъчезар Богданов, управляващ партньор в IndustryWatch.

Щом при всичките очаквани вреди за имиджа си, правителството все пак е решило да тръгне по този път, явно то има проблем с дефицита и е преценило, че няма друг избор как да го финансира. „Това е според мен плашещо, това би отблъснало инвестиционната общност“ - коментира Богданов за Дарик. „Фискалният резерв беше над 12 млрд. лева през септември 2008 г., в началото на кризата. Сега е някъде около 6 млрд. лева. Тоест 6 млрд. лева са похарчени от двe правителства за две години“ - посочи икономистът и напомни:

Здравната вноска се увеличи от 6 на 8 процентни пункта с идеята, че допълнителните средства ще отидат в частни здравноосигурителни фондове. Всъщност затова се натрупа този резерв, защото предходното правителство каза: докато не се направи моделът за частни здравни фондове, тези пари няма да се харчат от здравната каса, а ще стоят в резерв, докато се направи тази реформа. Предишното и това правителство се отказаха да правят реформа. Но никой не намали вноската на 6 процента.

Ако говорим за нарушени обещания – това е още по-голямо“.