Даваме положителна оценка на финансовата дисциплина, на мерките за стабилизиране на макропоказателите и усвояването на средствата от еврофондовете и изразяваме неудовлетворение от липсата на реформи в ключови сектори, които трябваше отдавна да бъдат направени. Това е оценката на проф. Митко Димитров - директор на института за икономически изследвания при БАН за управлението на ГЕРБ.

 

Според него има надежда, че новият кабинет ще започне реформите. Но правителството трябва да си постави цели за един 4-годишен период. От БАН настояват за замяна на плоския данък върху доходите с две или три скали, по-голямо облагане на най-високите доходи със ставка от 20% и въвеждане на необлагаем минимум, съобщава БНР.

 

Според проф. Димитров има сектори, които са свръхфинансирани - МВР, силовите служби, администрацията, които са прекалено раздути и неефективни. Освен това има проблеми със събирането на ДДС и сивата икономика, с контрабандата Така че са налице множество места, където могат да бъдат открити резерви. Стига да има воля и желание те да бъдат събрани.

 

Днес Институтът за икономически изследвания при БАН ще представи годишния си доклад с оценки и очаквания за развитието на българската икономика. Според проф. Димитров при всички случаи ще има актуализация на бюджета. Има смяна на правителството и това е задължително.