Българската банка за развтие договори 25 млн. евро кредитна линия от германската банка KfW.

Споразумението бе подписано днес от изпълнителните директори на ББР Димитър Димитров и Сашо Чакалски и от вицепрезидента на германската финансова институция Йоханес Файст и главния й мениджър проекти Юлия Лерхарт, съобщават от институцията.

Това е втората кредитна линия от немската финансова институция, която Българска банка за развитие управлява. Заемът се предоставя без държавна гаранция.

Финансовият ресурс ще се използва за пряко кредитиране на малки и средни предприятия и за предоставяне на кредитни линии на търговските банки за целево финансиране на бизнеса.

Със средствата ще се финансират предимно дългосрочни инвестиционни проекти на фирми. Максималният размер на заема за едно предприятие ще бъде 3 млн. евро със срок на погасяване до 10 години. Кредитът ще покрива до 100% от инвестиционните разходи, както и необходимия оборотен капитал, когато той е до 30% от инвестицията.

KfW е 80% собственост на Федералната република и 20% собственост на федералните правителства. През 2009 г. банката е финансирала проекти в сферата на икономиката, социалната сфера, екологията, подобряването на бизнес-средата на стойност близо 64 млрд. евро.

Българска банка за развитие е държавна финансова институция с мажоритарен собственик Министерство на финансите. През 2009 г. банката е привлякла без държавна гаранция кредитни и гаранционни линии от чужди финансови институции за близо 300 млн. лева.