Стабилната банкова система е предпоставка за икономически растеж, но не може да го създаде сама. Около тази позиция се обединиха банкери от водещите търговски банки у нас и
гуверньорът на БНБ Иван Искров по време на кръгла маса на тема "Стабилността на банковата система - предпоставка за устойчив икономически растеж".

Кръглата маса се състоя по повод днешното 20 годишно издание на банковите награди на Асоциация "Банка на годината". 

Иван Искров посочи по време на форума, че стабилността на банковата система не е самоцел, защото липсата й много бързо ще доведе до влошаване на живота за обикновените граждани.

Искров подчерта, че макар и да има у нас банки с гръцки собственици, то те са български банки, оперативно независими от гръцките банки - майки и подлежащи на българския банков надзор. Българските банки нямат и едно евро експозиция в Гърция и не бива да се поставят в една група с гръцките банки, заяви Искров. 

Иван Искров отново назова добрите показатели на българската банкова система - капиталова адекватност от 17,52 процента, ръст на депозитите с около 13-14 процента и съответно висока
ликвидност на банките, ръст на кредитите с 3,6 процента, при 0,2 процента ръст на кредитирането в еврозоната и 0,8 процента - новите страни - членки на ЕС по данни на ЕЦБ. 

"Относно лошите кредити - не искам само на мен да се задава този въпрос, но и на всички политици, които вземат решения, защото от години голям проблем за банковата система е обявяването на фалити със задна дата, а решение по този въпрос не се взема", посочи Искров. 

Думите на гуверньора бяха подкрепени от Момчил Андреев, председател на УС и изпълнителен директор на "Райфайзенбанк България", който нарече обявяването в несъстоятелност със задна
дата "оръжие за масово унищожение" за цялата икономика.

"От това страдат не само банките, но и предприятията, които не могат да съберат задълженията си от други фирми", заяви Андреев.

Друг проблем за банките по думите му е дългият процес на събиране на обезпеченията по проблемните кредити.

"Докато в Австрия за една година банката може да събере 82 процента от проблемните кредити при 5 процента разходи за събирането им, то у нас за три години могат да се съберат едва около 30 процента от проблемните кредити при 10 процента разходи за това", заяви Андреев. По думите му това е въпрос и на законова уредба, и на ниво ликвидност на обезпеченията - например цените на имотите у нас са се понижили, а недвижимостите в земя са дори непродаваеми. 

Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал, заяви, че в България не може да се говори за липса на конкуренция между банките, но липсва алтернатива на осигуряване на финансов ресурс, защото капиталовите пазари не работят. Това според Велев дава на банките прекален комфорт.

Момчил Андреев репликира, че действително капиталовият пазар в момента не е активен, но не по вина на банките, а поради липса на интерес от страна дори на платежоспособните клиенти да инвестират в акции и други ценни книжа.

Българската банкова система е пълна с финансов ресурс и би финансирала всеки добър проект, но такива в момента има малко, каза пък Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор и председател на УС на "Юробанк И Еф Джи България".