Въпреки че 12 банки проявяваха интерес да кредитират Българския енергиен холдинг (БЕХ), вчера се оказа, че нито една от тях не иска да отпусне мостови кредит от 650 млн. евро без да има държавна гаранция. Преди около месец холдингът обяви две процедури - за търсенето на заем и за кандидат, който впоследствие да емитира облигации за същата сума.

Парите от искания от БЕХ заем впоследствие ще бъдат предоставени на Националната електрическа компания (НЕК). С по-голямата част от тях електрическата компания трябва да плати на американските тецове в "Марица-изток", към които вече е натрупала задължения от почти 970 млн. лева. 

Едва след това плащане ще влязат в сила споразуменията с двата теца за по-ниска цена на тока, изкупуван задължително от НЕК. Засега последният срок е края на ноември, но досега той бе удължаван на няколко пъти.

Все пак двама от кандидатите за облигациите са внесли оферти, но в тях те настояват за държавна гаранция, съобщи "Капитал дейли". От БЕХ също потвърдиха, че са постъпили две оферти, свързани с избора на инвестиционен консултант по сделката за емитиране на облигации, но не дадоха повече подробности.

Неотдавна министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че по кредита няма да има държавна гаранция. Вчера от ведомството не коментираха липсата на сериозен интерес към процедурата. Според Петкова в момента НЕК полага огромни усилия, за да разплаща текущите си задължения. 

Това обаче невинаги се получавало, защото дълговете на компанията вече надхвърлят 3.5 млрд. лева. Преди два дни финансовият директор на НЕК Румяна Кръстева заяви, че дружеството не може да разчита и на подкрепа от новосъздадения енергиен фонд "Сигурност", тъй като наредбата за неговата работа все още не е готова.

Едва вчера енергийното министерство публикува проекта за наредбата - четири месеца след като Народното събрание одобри създаването на новата структура. Документът предвижда и данъчните да могат да събират средства в енергийния фонд, в случай че даден производител откаже да преведе дължимата сума към него. 

Във фонда влизат 5% от приходите от произведения и продаден ток от всички производители на енергия. До момента там са събрани 22.8 млн. лева. Те трябва да се използват за подпомагане на финансово закъсалата НЕК при покупката на скъп ток от американските централи и ВЕИ производителите.