Банките работещи на българския пазар имат много по-добра капиталова адекватност от минималните изискуеми нива в европейските стрес тестове. Това съобщи БНБ след официалното представяне в петък на резултатите от европейската проверка за устойчивостта на банковия сектор на шокове.

 

От регулярно публикуваните данни на БНБ за състоянието на банковата система е известно, че адекватността на първичния капитал на банковата система в България е 15.4%, а общата капиталова адекватност е 17.7 %, припомня централната банка.

 

Адекватността на първичния капитал на проверяваните банки към края на 2012 г. според негативния сценарий следваше да бъде минимум 5%.

 

Осем европейски банки не издържаха стрес теста, сред тях пет испански, една австрийска и две гръцки. Банката – собственик на Пощенска банка E.F.G. Eurobank е в това число, с капиталова адекватност на първичния капитал от 4.9%.

 

EFG Eurobank разполага с активи /претеглени спрямо риска/ в размер на 48 млрд. евро и препоръката на европейския банков надзор е до края на годината тя да набере още 58 млн. евро допълнителен собствен капитал.

Новите стрес тестове показаха, че 67% от проблемните гръцки ДЦК сред проверените кредитни институции /съответстващи на 2/3 от европейския банков сектор/ се държат от гръцки банки.

***

Майката на най-голямата българска банка Булбанк UniCredit има 6.7% капитал по стълб 1 при негативен сценарий, т.е. е извън проблемната зона. Унгарската OTP - собственик на ДСК – е най-стабилна с 13.6% капитал. Собственикът на ОББ – National Bank of Greeceе с 7.7%. Райфайзен Банк Интернешънъл с 7.8%, а белгийската KBC собственик на СиБанк, заковава на 10%.

Гръцката Alpha Bank с 7.4% капитал по стълб 1 според лошия сценарий е извън всякакви подозрения. Piraeus Bank обаче при негативен сценарий ще остане с 5.3% капитал и макар да минава теста, до април 2012 г. има да отговаря на допълнителни изисквания.