Значително ускоряване на банковия запор предвиждат промени в Гражданско процесуалния кодекс, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на правителството.

Това ще става чрез изпращане на електронни съобщения за запор до банките. С промените ще се ограничат таксата и разноските, събирани от частния съдебен изпълнител при вземане, като те няма да могат да надвишават двойния размер на минималната работна заплата.

Промените предвиждат още при обявяването на вещи на длъжници за продан, първоначалната им цена да е пазарната им стойност, а при недвижими имоти - първоначалното наддаване да започва най-малко от стойността по данъчна оценка.

Преди Коледните празници министрите ще дадат съгласие и за започването на преговори със собственици на имотите, които попадат в обекта на строителство на Северната тангента на София.

Преговорите, които ще водят от АПИ, трябва да доведат до подписването на споразумения с обжалвалите размера на обещетенията собственици на имоти. В момента има 360 дела срещу размера на обезщетенията, които ще се гледат от съда през следващата година. Тъй като крайният срок за строителството на обекта е 31 октомври догодина, съдебната процедура поставя под риск изпълнението му.

Многолентовият път е с обща дължина от 16,5 км и преминава през землищата на кварталите "Требич", "Илиянци", "Бенковски", "Малашевци", "Орландовци" и "Враждебна". Осигуреното финансиране за обекта е в размер на близо 235 милиона лева.