Вероятно утре британската банка Barclays ще обяви планове за набиране на допълнителен капитал в размер на 7 млрд. паунда от акционерите за провизиране на загубите, свързани със скандалите за финансови измами.

 

Банката е в преговори с инвеститори за продажба на емисия дълг за 4 млрд. паунда, като част от усилията за запълване на дупката в баланса на финансовата институция, съобщава The Telegraph.

 

През последните седмици Barclays преговаря и с банковия регулатор на Великобритания за това, как да отговори на новите изисквания за ниво на ливъридж, с оглед на решението на Банката на Англия да ускори прилагането на регулациите.

 

Британските банки очакваха да имат няколко години, за да отговорят изискванията за коефициент на ливъридж.

 

Набирането на нов капитал вероятно ще бъде обявено, когато Barclays отчете финансовия си резултат за полугодието във вторник. Очакванията са за печалба преди данъчно облагане в размер на 3.7 млрд. паунда, спрямо загуба от 600 млн. паунда за същия период на миналата година.

 

Банката ще се нуждае от допълнителни и провизии заради исковете предявени от вложители във връзка с продаваните от банката застраховки срещу повишаване на лихвените нива по кредитите.