Британското радио BBC бе упрекнато, че е изкривило данните за потенциалната емиграция на българи и румънци, след като Великобритания отвори границите на трудовия си пазар за тях догодина. Медията е проявила политическа пристрастност, интерпретирайки данните от проучване по начин, който внушава на слушателите, че няма опасност от нова голяма емигрантска вълна.

 

Проучването, което BBC направило, за да стигне до това заключение, било проведено сред общо хиляда души, живеещи в България и Румъния. От анкетираните румънци 1% заявили, че се оглеждат за работа в Обединеното Кралство, а българите, декларирали същото намерение били 4.2%. Интерпретацията на данните, която BCC направила, била, че няма опасност от нова емиграционна вълна от двете държави, тъй като много малък брой от хората признават, че обмислят да се преместят във Великобритания.

 

Причината, поради която този извод е поставен под съмнение, е че в Румъния има 15.3 млн. души в трудоспособна възраст, което означава, че ако 1% от тях търсят работа в Англия, това означава вълна от 153 хил. души.

 

В България хората в трудоспособна възраст са 4.67 млн. души, което означава, че потенциалната вълна е от 196 хил. души.

 

Според политически лидери, които се противопоставят на отварянето на трудовия пазар за българи и румънци, данните от анкетата на BBC са безспорни, но интрепретацията им е грешна. Тя трябвало да бъде следната: 350 хил. души е броят на потенциалните емигранти от България и Румъния след 2014 година.