Български държавни железници са подали жалба чрез Административния съд София-град до Върховния административен съд във връзка с решение на Софийски административен съд, че част от вагоните и локомотивите на превозвача са с изтекъл сертификат за безопасност.

От компанията обясниха, че срокът за обжалване тече от датата на получаване на решението на съда. БДЖ са го получили на 27-ми септември, т.е. срокът тече от 28-ми септември и изтича на 11-ти октомври 2010 г, уточниха от железниците.

Основен приоритет на БДЖ е осигуряването на безопасността и сигурността на превозите на пътници и товари, като системата за контрол и технически проверки на вагоните и локомотивите е регламентирана с вътрешно-ведомствени нормативни актове и гарантира безусловното спазване на изискванията за безопасност и сигурност, коментираха от БДЖ.

На всички пътнически вагони се извършва и ежедневен технически преглед в депо или екипировъчен пункт. Този преглед касае годността на вагона за безопасно движение, както и безопасността и сигурността на пътници, уточниха от превозвача.