Започва обсъждането на план за съкращаване на заетите в централната администрация на Холдинг "Български държавни железници", обяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова в ефира на БНТ.

Тя посочи, че в момента в администрацията има около 1100 счетоводители, юристи и други експерти, които според нея са ненужно много и предстои поетапното съкращение на този брой. Ангелкова бе категорична, че заети в експлоатационната дейност няма да бъдат освобождавани, а ще стартират програми за тяхната допълнителна квалификация, финансирани с европейски средства. Очаква се днес ръководството на БДЖ да представи план за поетапното съкращение.

Планът е ключов за оздравяването на националния железопътен превозвач и успешното финализиране на преговорите с кредиторите. Ангелкова коментира и друг елемент от изключителна важност за постигане на споразумение - одобрението от страна на ЕК за държавна помощ за погасяване на дългове преди 2007 г. 

Тя обясни, че сумата от 172 млн. лв. ще бъде разпределена през следващите години и ще бъде заложена в бюджета извън редовния капиталов трансфер на дружеството, част от който досега се изпозлва за погасяване на дългове. Това ще позволи използването на капиталовия трансфер по предназначение за закупуване на нов подвижен състав.

Холдингът от няколко месеца работи по обявяване на поръчка за доставка на 10 нови електрически мотриси (с опция за още десет), но за стартирането ѝ е необходима договорка с кредиторите. На този етап дружеството продължава да прави плащанията към тях, макар и скромните 3 млн. лв. месечно. Служебният министър припомни, че компанията не може да разчита на еврофинансиране за обновяване на подвижния състав заради липсата на финансова стабилност.

Ангелкова обяви, че изпълнителният директор на холдинга Християн Кръстев е професионалист в сектора и към момента рокада на този пост не се предвижда. Тя очаква положителни резултати от промените в борда на компанията и включването в него на финансовия ѝ директор Филип Алексиев. Бившият мениджър в авиокомпания "България ер", заема мястото на Орлин Димов.