*Актуализирана информация!

Бизнес класа ще бъде обособена във влаковете по примера на бизнес класата в самолетите, съобщи транспортният министър Александър Цветков на семинар в Банско.

За целта към всеки влак ще се прикачва поне по един от новите вагони, с които разполагат железниците и които доскоро влизаха в състава на летните Уикенд експреси до Варна и до Бургас. Пътуването в бизнес класата на влаковете ще бъде по-скъпо, уточни транспортният мниистър, но все още не е ясно с колко точно.

Предстои преструктурирането на железниците в холдингова структура, съобщи председателят на управителния съвет на БДЖ Владимир Владимиров. По думите му, вече има проявен чуждестранен интерес към железниците и до две години холдингът може да стане факт, така че в железниците да влезе чуждестранен инвеститор. До момента интерес към БДЖ са проявили немските и австрийските железници.

Владимиров обясни, че времето, през което железниците ще се преструктурират в холдинг, ще се използва за оздравяване на компанията.

От БДЖ увериха, че до края на годината няма да вдигат цените на билетите. От Нова година, обаче, железниците ще излязат с нова тарифна политика.

Близо 2 хиляди души са съкратени в БДЖ за последната година, като оптимизацията на персонала продължава, уточниха от компанията. В момента в БДЖ работят малко над 13 хиляди души.

От БДЖ се похвалиха, че в последните месеци се наблюдават лек ръст в товарните превози  - с няколко процента, както и със 17 милиона лева ръст на приходите за първите 8 месеца на годината спрямо същия период на миналата година.