Правителството на Белгия взе решение да купи местния клон за потребителско кредитиране на провалилата се банка Dexia, предадоха икономическите медии. По този начин завърши 15 – годишният трансграничен експеримент с Франция, след като европейската дългова криза се задълбочи, коментира Bloomberg.

Федералното правителство на Белгия ще плати 4 милиарда евро за банката и ще гарантира 60% от активите в специална лоша банка, която ще бъде учредена, за да поеме проблемните активи на Dexia.

С тази продажба нуждите от краткосрочно финансиране на френско – белгийската банка намаляват с 14 милиарда евро, пише в разпратено от банката имейл съобщение.

Имаше време, в което Dexia се числеше сред водещите кредитори на общинската власт в света. Но притесненията за европейската дългова криза отрязаха банката от краткосрочния паричен пазар.

Разпадането на Dexia е още по-показателно, тъй като се случи само три месеца след провеждането на европейски стрес тест, който показа, че в банката всичко е наред.

„Банковата криза се премести от периферията в центъра“ - гласи коментарът на пазара. „Dexia не е изолиран проблем“. Въпросът, който си задават всички, е как политиците ще отговорят на този проблем, ще видим ли координирано професионално решение.

Известно е, че разпадащата се банка е в преговори с международен инвеститор и властите в Люксембург за продажбата на клона Dexia Banque Internationale a Luxembourg. По непотвърдена информация става дума за сумата 900 млн. евро и за фонд от Катар.

Трите правителства – във Франция, Белгия и Люксембург, уверяват клиентите на банката, че ще вземат всички необходими мерки за гарантиране безопасността на депозитите. Правителствата гарантират междубанково и облигационно кредитиране до 90 млрд. евро в срок от 10 години за Dexia, като Белгия осигурява 60.5%, а Люксембург 3%.

Към края на юни в баланса на Dexia стояха активи за 518 млрд. евро – приблизително колкото е цялата банкова система на Гърция. банката беше учредена през 1996 г. от сливането на Credit Local de France SA и Credit Communal de Belgique, най-големите общински кредитори в съответните страни.

Плановете за реорганизация на банката включват и намирането на купувач за турската банка Denizbank, която също е собственост на Dexia.

Общо 21 млрд. евро е стойността на ценните книжа от Гърция, Испания, Ирландия, Италия, Португалия, които Dexia държи.

Решението на Брюксел да изкупи националния клон на Dexia застрашава Aa1 кредитния рейтинг на страната, отбеляза Moody’s Investors Service, тъй като правителството може да навлезе в сериозни разходи във време на дългова криза. За ААА рейтионга на Франция, такава опасност нямало.