Белгийските профсъюзи организираха национална стачка в понеделник, в чест на неформалната среща на европейските лидери, която се провежда днес в страната. Призивът на организациите на работниците е политиката на Европейския съюз да се фокусира върху заетостта и растежа, вместо към строгите икономии.

Като цяло лидерите на 27-те европейски държави не почувстваха върху себе си ефектите от стачката в градския транспорт и влаковете, но някои от тях трябваше да кацнат на малкото военно летище, вместо на голямото в Брюксел. Финландският премиер Юрки Катанен каза: използвахме наш малък военен самолет. Много студено е, но въпреки това дойдохме.

Трите белгийски профсъюза настояват за по-сериозно данъчно облагане на мултинационалните компании и повече публични инвестиции – вместо орязване на публичните разходи. Освен това те са против пенсионна реформа, при която хората трябва да работят повече, за да получават по-малки пенсии.

Едно от летищата беше затворено, на международното летище в Брюксел имаше много отменени, забавени и отклонени полети. Нямаше като цяло проблеми с трафика, защото днес белгийците или работят от дома си, или са си взели почивен ден.

Профсъюзните лидери направиха и малка демонстрация пред сградата на срещата на европейските лидери. Лидерът на профсъюза на християндемократите Марк Лееманс заяви: това, от което се нуждаем, е растеж. Растежът създава работни места. Не се създават работни места, когато се отнема кислорода на икономиката със строги икономии, икономии, още икономии.
10 % от икономически активното население на Европа е без работа – 23 млн. души.

Демонстрацията пред сградата на срещата на лидерите показа плакати с надписа EUROBOND: еврооблигации, предложението за общо емитиране на ДЦК в обединена Европа – нещо, на което Германия остро се противопоставя. Страни като Гърция, Ирландия и Португалия ще получат голяма подкрепа, ако се издават общи европейски ДЦК.

Лееманс продължава: бедните страни членки се държат в мизерия, а богатите стоят и гледат.

Белгийският премиер Елио Ди Рупо се опитва да примири лагерите, посочвайки, че икономическият растеж и икономиите са неща, които са съвместими. Двата елемента – бюджетна дисциплина и възстановяване на растежа – са път за излизане от кризата.

Но профсъюзите акцентират, че след две години икономии и борба за намаляване на дълговете, време е лидерите сега да се концентрират върху растежа. „Чак сега започваме да говорим за заетост и растеж. Твърде късно е, но е по-добре от никога“, заявява шефът на социалистическите профсъюзи Руди Де Льов.

/AP