Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви в понеделник, че периодичните стрес тествое на банките ще направят финансовата система по-устойчива, съобщава Reuters. Той подчерта, че има положително възстановяване в банковия сектор.

"Банковата система в САЩ е значително по-устойчива в момента спрямо по-слабо представящата се индустрия, която още се бори да се съвземе от рецесията от 2008-2009 г. Независимо от приноса за възстановяването, икономическата активност все още не е достигнала задоволителни нива", смята Бернанке.

Председателят на Фед добави, че банковата система трябва да понижи силната си зависимост от финансирането на едро и подчерта, че има спешна нужда финансовите институции да доразвият независимото управление на риска, за да може да се запази стабилността на банковата система.

Бернанке не коментира паричната политика в момента, но отбеляза, че икономиката в момента се представя значително по-добре спрямо предходни години, независимо че условията са далеч от нивото, на което той би желал да бъдат.

Подкрепа за това със сигурност е оказал банковият сектор, който според него е значително по-стабилен сега.

Изявлението му, направено в изказване в Джорджия за банковото дело, идва в момента, когато икономисти и инвеститори търсят сигнали за това, дали американската централна банка е готова да затегне своята политика за ниски лихви, целяща да задържи дългосрочните лихви на ниски нива.Щатският долар понижи стойността си спрямо еврото след изявлението му.