Фирми с офшорна регистрация или собственост няма да бъдат допускани до 28 икономически дейности. Това приеха окончателно депутатите с промените на второ четене на закона за офшорките, внесен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Парламентът реши, че офшорни дружества не могат да участват в конкурси за обществени поръчки, приватизационни сделки, конкурси за получаване на концесии, придобиване на държавно или общинско дружество, застрахователна и хазартна дейност, както радио и телевизионна дейност.

Сред забраните е и учредяването или участието в собствеността при издаване на периодични издания. Предвижда се глоба от 10 до 50 хиляди лева за предоставяне на документи с невярно съдържание, а при повторно нарушение глобата достига 500 хиляди лева.

Ограничения няма да се прилагат, когато управителите, директорите или упълномощените представители удостоверят с официален документ, че акциите на офшорната компания се търгуват на регулиран пазар в България или друга държава, член на Европейския съюз.

Забраната няма да се прилага и ако компанията е част от икономическа група, чиeто дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и неговите действителни собственици, физически лица, са известни.