Бездната между бедните и богатите германци се увеличава, показва изследване, публикувано от Spiegel Online, с което са били запознати и членовете на кабинета на канцлер Ангела Меркел. Активите частна собственост, сред които имоти, финансови инвестиции, земи и пенсионни влогове са се увеличили рязко въпреки икономическата криза. От 2007 до 2012 година общата им сума се е увеличила с € 1.4 трлн.

Най-богатите 10% от домакинствата в страната притежават повече от половината богатство, като делът продължава да се увеличава. През 1998 година най-богатите са притежавали 45% от националното богатство, а през 2008 година под техен контрол е 53% от националното богатство, посочва Spiegel Online.

Най-бедните 10% от домакинствата в страната притежават едва 1% от нетното богатство в държавата.

Големи разминавания има и в заплатите, които получават различните класи в Германия. При по-високия сегмент възнагражденията растат в положителна посока, но при долната категория, където се намират 40% о служителите, заплатите биват намалени, включително и като следствие на инфлацията. "Именно движението при заплащането , нагоре или надолу, е това, което разпалва нараненото чувство за справедливост у населението", предупреждават авторите на изследването.

Увеличаващото се богатство в ръцете на богатите контрастира и със степента на развитие на държавните финанси. Докато нетните активи на Германия намаляват в периода 1992 - 2012 година с повече от € 800 млрд., то нетните активи на домакинствата са се удвоили почти от € 4.6 трлн. на € 10 трлн.

През последните две десетилетия държавните активи намаляха не само заради глобалната финансова криза. Участието на страната в спасителни планове през последните години направи така, че голяма част от частния дълг влезе в баланса на държавните финанси. С други думи държавата е принудена да покрива освен публичния, и частния дълг в по-голяма степен, уточнява Spiegel Inline.