Над четвърт милиард вече е изхарчила държавата от началото на бежанския проблем у нас. 258 млн. лв. са изразходвани за настаняването и издръжката на навлизащите в страната нелегални имигранти, съобщи военният министър Ангел Найденов Перник.

По неговите думи около 40% от всичките вече над 9000 чужденци, проникнали в страната, не са сирийци. Те са от други националности и на практика не са бежанци.

Според министъра огромна част от тях са без документи и трудно се установява откъде идват. Така той обясни действията на държавата за затягане на режима по границата.

Шест милиона лева ще струва инженерно съоръжение под формата на телена мрежа с височина 3 метра и дължина 33 км в района на Елхово, където теренът е силно пресечен и видеонаблюдението затруднено.

Целта е да се възпрепятства нелегалното преминаване на границата и пренасочването на бежанския поток към ГКПП, където да се преценява кой от искащите да влязат в страната закъде е.

До изграждането му е засилено полицейското присъствие, като към момента над 1100 полицаи патрулират на южната граница, обясни Найденов. Той допълни още, че до момента страната е получила 13 милиона лева по линия на европейските фондове за подпомагане на държавите, които изпитват миграционен натиск.

Прокуратурата следи как се дава статут

Прокуратурата започна проверка в Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и в Дирекция "Миграция" на МВР за предоставянето на бежански статут.

"Действията са във връзка с обществената значимост на дейността по предоставяне на документи на чужденци", обясниха от държавното обвинение.

Държавното обвинение се е самосезирало заради обществената значимост на проблема", уточни говорителката на ВАП Милена Беремска.

Обвинителите ще следят и дали се прилагат правилно законите за убежището и бежанците, за чужденците в България и подзаконовите нормативни актове.