Германското правителство повиши рязко прогнозните си очаквания за прилива на имигранти в страната. През тази година броят на чужденците, търсещи убежище или препитание може да достигне 750 хил. души. Досега са подадени близо 450 хил. молби за разрешаване на пребиваване, пише Handelsblatt.

Новите прогнози за на Службата за миграция и бежанци ще бъдат огласени утре от федералния министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Проучване сред правителствата на провинциите показва, че броят на бежанците през лятото расте все по-бързо.

В Хамбург през първото тримесечие защита са потърсили 6700 души, а през второто – над 7300. а само през юли са били подадени 5700 молби за убежище.

В Баден-Вюртемберг през юли 7065 души са потърсили убежище – двойно повече отколкото през май.

"Всеки ден трябва да строя по един блок, за да ги настаня", казала пред Handelsblatt Билкай Йоней, министър за интеграцията в провинцията.

Броят на молбите и от граждани от балканските държави е доста висок. Но повечето от тях няма как да получат разрешение за престой в Германия.

Междувременно комисарят по бежанските въпроси на ООН Антониу Гутериш обеща подкрепа на Германия, като призова за равномерно разпределение на бежанците в страните от Европейския съюз.