Електромобилите ще паркират безплатно в центъра на София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на конференция за електромобилите и предизвикателствата на новата мобилност. Фандъкова обясни, че общината има готовност да разработи пилотен проект за използването на електрическите коли, а първите две вече се движат по столичните улици. Едно от първите зарядни устройства за електромобили ще бъде монтирано пред сградата на столичния инспекторат, разказа за Дарик заместник-кметът по транспорта Любомир Христов, който представи карта за изграждане на модерните устройства.

Една от целите на Столичната община е да въведе електромобилите като служебни коли, като столичният инспекторат ще бъде първото звено с такива автомобили, обясни Любомир Христов. Той посочи и основните места, на които могат да се поставят зарядните станции за електромобили.

„Паркингите на големите търговски центрове например, където хората ще оставят автомобила си за два-три часа, за да пазаруват или да се забавляват и през това време могат да зареждат автомобила. Или на големите буферни паркинги, които се строят в момента по протежението на метрото, където автомобилът ще престои. Включително като частна инициатива биха могли да бъдат монтирани там, където има естествен престой на автомобили за повече от два-три часа“, каза Христов.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че поставянето на зарядните станции ще стане с конкурс. Те не са скъпи и не изискват много място, допълни Фандъкова. По думите й вече е сключено споразумение с дружеството ЧЕЗ за сътрудничество във въвеждането на инфраструктура за електромобили.