Днес е Петъкът на безплатните доставки – инициатива на близо 2500 търговски вериги, магазини или портали в САЩ, които са се съгласили да предложат на клиентите в този ден от годината безплатни доставки при онлайн поръчките в рамките на 48-те континентални щати.

Инициативата е започнала през 2008 г., като в нея тогава са се включили около 250 търговски компании. През 2010 г. те са били вече 1750, а точният им брой за 2011 г. е 2574.

„Вие, които отлагате за последния момент – имате последна възможност да спестите пари и да завършите коледното си пазаруване и вашите пакети да пристигнат навреме за коледа” – пише в посланието на инициативата „Официален ден на безплатните доставки”.

Сред участващите се нареждат имена като Apple, Barnes and Noble, HP, Dell, The North Face, Puma и много други.

Компаниите обещават да доставят всичко безплатно до посочения адрес. Някои от тях въвеждат критерий за определена стойност на индивидуалната поръчка, най-често в границите от 25 до 150 долара. Други фирми предлагат безплатна доставка само за определени артикули, но има и такива, които се включват в инициативата без някакви допълнителни условия.

Клиенти, търговци, всички печелят – коментира един от учредителите на деня. Миналата година онлайн продажбите в деня на безплатните доставки са достигнали 1 млрд. долара, което е повече от онлайн търговията в прочутия „черен петък”.