Безработицата през юни е паднала за четвърти пореден месец до 9.26%, отчетоха от Агенцията по заетостта.

През месеца в бюрата по труда са регистрирани 343 009 безработни лица, допълват от ведомството.

От агенцията обясняват намалението с по-активния летен сезон и по-високата заетост в отелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, търговията, преработващата промишленост, транспорта и строителството. От агенцията отчитат и активната дейност на трудовите посредници в бюрата по труда, които провеждат регулярни срещи с работодателите за разкриване на свободни работни места на първичен трудов пазар и своевременното устройване на работа на безработни лица.

Равнището на безработица продължава да е по-ниско от средното за страната в 10 области. За трети пореден месец единствено в област София-град равнището на безработица се запазва непроменено.

По-ниско от средното ниво е нивото на безработицата в Бургас, Габрово, Варна, Стара Загора, Пловдив, Перник, Велико Търново, Хасково и Русе, а по-висок – в Смолян, Търговище, Монтана, Видин, Шумен, Разград, Враца, Силистра, Ловеч и Пазарджик.

Входящият поток в бюрата по труда обхваща 30 407 безработни лица. Новорегистрираните безработни лица продължават да са предимно от секторите „Услуги” /45.4%/ и „Индустрия” /26.4%/.

Като изходящ поток, бюрата по труда са напуснали 40 362 безработни. Постъпилите на работа безработни лица през месеца са 40.2% от изходящия поток.

През месец юни в бюрата по труда са обявени общо 12 321 работни места, от тях в реалната икономика са 97.6%. Най-много са обявените места в преработващата промишленост - 3 874, следват търговията и ремонта на автомобили и битова техника – 2386, хотелиерството и ресторантьорството - 1 186, строителството - 912 и аграрният сектор - 892 места.

Незаети към края на месец юни от обявените в бюрата по труда са останали общо 10 763 работни места.