Третото тримесечие за Българска фондова борса като акционерно дружество завършва със загуба от дейността и влошени показатели на организирания пазар. В края на септември нетната загуба възлиза на 91 хил. лв. при печалба от 48 хил. лв. към същия период на предходната година. Следва да се има предвид, че през това тримесечие нямаше приватизационни сделки, които да се отразят върху резултата от дейността на борсата, а предстои да се впишат доходите от приватизацията на дружествата от групата на Енерго-Про и приходите от търговете за компаниите на ЧЕЗ, които ще се появят на борсата през следващата седмица. 

От оперативната си дейност борсата е на загуба с 345 хил. лв., след като разходите превишават размера на приходите от дейността за периода. Най-голямо перо остават разходите за външни услуги, които достигат до 790 хил. лв.

В края на септември БФБ държи на депозити в банка 4.5 млн. лв., което е повече от намиращите се на съхранение по банкови сметки 3.3 млн. лв. в края на 2011-та година. От началото на годината до сега борсата е реализирала 276 хил. лв. финансов приход от лихви, е видно още от отчета.

В края на третото тримесечие БФБ има търговски вземания за 280 хил. лв. и други вземания и предплатени разходи за 1.2 млн. лв. Няма съществени промени в размера на задълженията. Текущите задължения са за 1.7 млн. лв. , от които най-много са по вноски за Гаранционния фонд - общо 948 хил. лв. и задължения към доставчици и други кредитори, които възлизат на 763 хил. лв.

През третото тримесечие борсата отчита ръст на оборота и на сделките, спрямо предходното, но с натрупване резултата за първите девет месеца на годината, съпоставен с резултата от същия период на предходната година, показва влошаване на показателите.
 
Оборотът през третото тримесечие е нараснал с 35% до 162.994 млн. лв. спрямо второто тримесечие на годината. За деветте месеца от началото на годината с натрупване борсата отчита намаление на оборота на регулиран пазар с 1.64% до 389.094 млн. лв., спрямо същия период на предходната година. Това се дължи основно на намалението на оборота на пазарите на акции с 19.38% и на оборота с облигации с 21.80%. Тяхното намаление се компенсира от нарасналия оборот с компенсаторни инструменти, който отчита покачване с над 571% от 6 на 41 млн. лв.

С 35% се увеличава и броя на сделките спрямо предходното тримесечие. С 237% нараства броя на сделките с компенсаторни инструменти. А сделките с дружества със специална инвестиционна цел нарастват с 20%.

От началото на годината до края на септември обаче има спад в броя на сделките с 42.84%. С 21% намалява и броя на сделките, сключени на извън регулирания пазар.

Пазарната капитализация на борсата пада с 4.38% до 9.312 млрд. лв. в края на третото тримесечие спрямо второ тримесечие. В сравнение със септември 2011 година обаче спадът в капитализацията е с 22.86%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!