От началото на февруари 2014 г. широкият фондов индекс BG40 ще бъде заменен с BGBX 40, който ще има базисна стойност 100 пункта. Първото редовно ребалансиране на новия индекс ще бъде през март 2014г.

BGBX 40 e индекс, базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях и се състои от 40-те емисии обикновени акции на дружествата с най-голям брой сделки и най-висока медианна стойност на дневния оборот за последните 6 месеца, като двата критерия имат еднаква тежест.

От правилата на BG40 следните изисквания по отношение на емисиите в BGBX 40 се запазват без промяна: Емисиите следва да отговарят на общите изисквания на чл. 9 от Правилата, да се търгуват на основен пазар BSE от най-малко 3 месеца и крайното им подреждане следва да е по брой сделки и медианна стойност на дневния оборот за последните 6 месеца, като двата критерия имат еднаква тежест.

BGBX 40 ще се изчислява в 2 различни варианта – BGBX 40, при който се извършва промяна в делителя в случай на разпределяне на паричен дивидент и BGBX 40 TR, при който не се извършва промяна в делителя при разпределяне на паричен дивидент.

Максималното тегло на една емисия в новия индекс е до 10% от пазарната стойност на фрий-флоута на целия индекс. Максималното тегло на икономическа група е до 25%, като в групата могат да влизат не повече от 4 емисии.