Обсъжда се възможността Българската фондова борса да стане публично дружество, научи DarikFinance.bg. Все още идеята не е избистрена докрай, каза източник, пожелал анонимност. Ако борсата стане публично дружество, ще се листва 100% от капитала й, допълни той.

Основният плюс от такова решение, според експертите е, че така борсата ще даде добър пример. Листването на акциите на борсовия оператор според Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант в ИП Бул Тренд Брокеридж, е добра идея, тъй като въпреки текущото състояние на пазара, БФБ е перспективна компания със значителен потенциал за развитие, добър мениджмънт, добра дивидентна история и стабилно и прогнозируемо финансово състояние, която несъмнено ще привлече по-дългосрочни капитали. Освен това добре знаем, че с изключение на държавния дял от близо 44% останалите акции на борсовия оператор са разпръснати доста равномерно сред над 220 физически и юридически лица, което е предпоставка за интересна и активна търговия с емисията, допълва той.

Все още не е ясно в какви срокове борсата може да се листва, но експертите смятат, че идеята е постижима до края на годината. Това няма много да се отрази на ликвидността на борсата, но ще окаже положително влияние върху пазара, смятат анализаторите. Според Малчев със сигурност ще има интерес към акциите, което пък ще даде възможност на сегашни акционери да имат още една опция за ликвидност, а от друга страна държавата ще получи представа за стойността на своя дял в БФБ при текущото тежко състояния на капиталовия пазар.

Много е важно, колко добра е комуникацията на новия мениджмънт с основния акционер в лицето на държавата, смята Малчев, тъй като евентуално листване трябва да е съобразено с цялостната концепция на държавата за развитие на капиталовия пазар и бъдещата приватизация на държавния дял. Ако всички тези неща се случат като част от цялостна визия и стратегия ще бъде изключително полезно, както за пазара и инвеститорите, така и за самата държава, защото безусловно цената на БФБ зависи много от степента й на развитие, представителност на икономиката, ликвидността на листваните емисии и тяхната капитализация, уточнява той.

В четвъртък ръководството на борсата свиква пресконференция, на която ще бъде отчетено какво е направено до момента по изпълнението на Стратегията за развитието на борсата до 2012 година. Очаква се и повече информация по идеите за публичния статут на БФБ.

Наскоро, както вече  DarikFinance.bg писа, румънската фондова борса обяви намерението си да предприеме стъпки пъм публичен статут. Много от операторите по света са с такъв статут, включително и Deutsche Borse – сочен за един от потенциалните кандидати за приватизация на БФБ в случай, че се вземе решение за раздържавяване.