Български и базирани у нас компании са продали зад граница стоки и услуги за 45,5 млрд. лв. На толкова възлиза износът на страната за миналата година, съобщиха от НСИ. В сравнение с година по-рано той е скочил с 5,2 на сто. В същото време през миналата година в страната са продадени чужди стоки на стойност 51,7 млрд. лв. (по цени CIF), или с 1,1% повече спрямо 2014 година.

Като цяло България продължава да е сериозно на минус от външната си търговия – с 6,1 млрд. лв.

Заради изпреварващия ръст на износа обаче външнотърговското салдо се е свило с 1,7 млрд. лв. в сравнение с година по-рано.

От общия износ 16,4 млрд. лв. се падат на продажбите в страни извън Европейския съюз. Основни търговски партньори на България сред тях са Турция, Китай, Сърбия, Русия, Македония, САЩ и Египет. Те формират близо 54 на сто от експорта извън ЕС.

Докато реализацията на българска продукция извън ЕС нараства с 3,3% в далечна дестинация като Китай, то спад със същия процент се отчита за съседна Турция. С над 15% обаче нараства експортът ни към Сърбия. Търговията с братушките, особено след европейските санкции е спаднала с 25%, показват още данните на НСИ. В същото време експортът за САЩ се увеличава с над 22%.

Сред основните пазари за български стоки извън ЕС най-впечатляващ обаче е процентът за Египет – близо 106 на сто. Експортът за там през 2015 г. е стигнал 742 млн. лв.

Вносът на България от трети страни за 2015 г. намалява с 5,9% годишно и възлиза на 18,4 млрд. лв. Без изненада заради енергийните ресурси най-голямата стойност на вноса ни от трети страни е от Русия. Той също е намалял с над 20%, но заради големия обем на импорта с братушките ни, от търговията с тях сме на минус с близо 5,4 млрд. лв. Това обаче е с 1,2 млрд. лв. по-малко от отрицателното салдо с Русия през 2014 г.

Вносът на стоки от Турция расте с 2% и въпреки спадналия ни износ към южната съседка сме завършили търговията с нея през 2015-а на плюс с близо 1 млрд. лв. Китайските стоки, вкарани у нас миналата година, вече гонят 2 млрд. лв., което е с 11,7% повече от вноса от азиатската държава през 2014 г. Със същия процент е намалял вносът от Украйна и за цялата минала година е бил под 550 млн. лв.