България има много по-големи ресурси за развитие в селското стопанство, отколкото в енергетиката, заяви председателят на Българския икономически форум Георги Табаков.  Събитието ще се проведе на 24 и 25 ноември в Националния дворец на културата в столицата.  Основната тема, която тази година ще обсъждат представителите на бизнеса, правителството и неправителствените организации, е „Факторите за икономически растеж на България през следващото десетилетие”.  Фокусът на събитието е в три посоки - усвояването на еврофондовете, развитието на пътната и енергийната  инфраструктура, както и развитието на икономическите отрасли с най-голям потенциал за страната ни. Председателят на Българския икономически форум даде пример за два от секторите, които имат най-голям потенциал за развитие.

Сектори, които според нас имат много голяма перспектива за развитие, са тези, които са свързани с рециклирането и управлението на отпадъци, каза Табаков. Българският икономически форум смята, че това e цял нов отрасъл на българската икономика, който тепърва ще носи приходи и ще отваря работни места, но също така ще генерира и суровини за износ. “Както селското стопанство, така и преработката на селскостопански продукти според мен е един от тези сектори, които България трябва много по-активно да развива, не само заради усвояването на европейските фондове, а по-скоро заради това да догоним качеството на всички останали, защото ние имаме ресурс в селското стопанство, доста по-голям отколкото енергийния ресурс, с който разполага страната“, каза Табаков. 

Очаква се повече от 650 души да участват в тазгодишното издание на форума. Събитието ще бъде официално открито от премиера Бойко Борисов. Освен него в програмата ще участват министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова, Томислав Дончев, Николай Младенов, председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Участие са потвърдили и от международната проектна компания за газопровода „Набуко”. Българският икономически  форум ще се проведе за 13-ти път.