Инвеститорите увеличават залозите за повишаване на цените на суровините с най-бързия темп от почти четири години. Броят на бичите позиции расте най-бързо от 2009 г. насам на фона на ускоряването на икономиката на САЩ и затихването на кризата в Европа.

 

Хедж фондове и други големи спекуланти са увеличили нетните си дълги позиции за 18 вида фючърси и опции в САЩ с 10% до 679 191 поръчки, по данни на CFTC. Броят на залозите за поскъпване е скочил с 67% само за три седмици. Нетните дълги позиции за петрола са нараснали до най-високите си нива от началото на тази година.

 

Индексът GSCI Spot на Standard & Poor, който отчита цените на 24 суровини се отблъсна от 10-седмично дъно, достигнато на 4 март и нарасна с 2.7%.

 

Според анализатори през последното тримесечие сме свидетели на подобряване на икономическата активност в САЩ далеч над очакванията.

 

GSCI нарасна с повече от 80% от края на 2008 г., след като централните банки в САЩ, Европа и Азия започнаха мерки за стимулиране на икономиките. Федералният резерв продължава да купува активи за 85 млрд. долара всеки месец. Но GSCI остава с 26% под рекордното си ниво, достигнато през юли 2008 г.

 

Биковете обаче могат да останат излъгани. Производството ще изпревари търсенето на алуминий, мед, олово, никел и цинк през 2013 г., прогнозира Barclays. При памука и захарта също ще има излишъци, според Rabobank International.

 

Запасите на американските компании със суров петрол достигнаха най-високите си нива от юни миналата година през седмицата до 22 март.

 

А американските фермери ще засеят най-много царевица през тази година от 1936 г. насам, според министерство на земеделието на САЩ.

 

Броят на нетните къси позиции за цените на медта е нараснал до 30 036, най-високото му ниво откакто CFTC отчита този тип данни.

 

Инвеститорите залагат и на поевтиняване на горивото за отопление, кафето, свинете, захарта, соевото масло и пшеницата.

 

Инвестиционните фондове изтеглеха 92 млн. долара от стоковите пазари през седмицата приключила на 27 март. При ETF фондовете, търгуващи със злато отливът е в размер на около 23 млн. долара.


Дългите позиции за златото са намалели с 14%, до 60 126 през седмицата до 26 март, показват данните на CFTC. Златото ще струва средно 1 670 долара за тройунция през тази година, според Bank of America Merrill Lynch.