"Моята увереност в правителството, че може да вземе някакво разумно решение, всъщност отдавна се е изпарила. Отгоре на всичко. . . по принцип аз не обвинявам "Дънди прешъс", аз обвинявам самото правителство, че е допуснало това да се случи", заяви Слави Бинев по Нова телевизия.

 

Повод за тези думи е сигналът, който евродепутатът подаде в Европарламента, за проблемите около отдадената през февруари тази година 30-годишна концесия на златните мини край Крумовград на канадската фирма "Дънди прешъс".

 

Бинев ще сезира и Европейската комисия, за да поиска пълна проверка на концесионния договор, както и дали той съответства на изискванията по НАТУРА 2000, част от която е територията на мините.

 

Той счита, че концесията е очевидно корупционна с много съмнения за изрядността на документацията.

 

"А и в същото време трябва да е абсолютно ясно, че не само моето писмо отиде към
комисията и не само моето изказване, почти същите действия възприе и Тремополус, евродепутат от Гърция, който също пусна писмо и въпрос към комисията, което направих и аз, към него се присъедини и Антония Първанова", коментира Бинев.

 

Ниските концесионни такси правят добива в Крумовград изключително неизгоден за държавата.

 

"Не може да дадеш един концесионен договор, от който някой ще спечели 1.5 милиарда, и за всичко това да вземеш 20 милиона. А за рекултивация на почвата, за екологични съобразявания и т.н. след това трябва да се дадат стотици милиони," счита евродепутатът. "Тук не е виновен този, който яде зелника, а този, който му го дава. За жалост в нашата държава непрестанно се случват само такива неща."