През последната година има ръст в биопроизводството на храни у нас. Това обясниха експерти от Министерството на земеделието и храните. Те имаха работна среща с биопроизводители и преработватели. Най-сериозен е интересът към биологичното производство на пчелен мед. Основната причина е, че продукцията намира добър пазар извън България. Потребителите трябва да обръщат внимание на етикети на стоките, които се продават като екологично чисти. От началото на месеца изтече двугодишният гратисен период за продуктите, които са обозначени с различни маркировки за „био". Вече на пазара в целия ЕС важи са официалното лого – „европейският лист".

Лого за биопродукти беше въведено още преди две години, припомни експертът в Министерството на земеделието и храните Нели Вълева. Тя обясни, че продуктите с логото са произведени в съответствие с евростандартите, идват директно от производителя или преработвателя, задължително пакетирани. Също така използвайки новото лого, задължително трябва да има кодовия номер на контриращото лице и информация за произхода на суровините, от които е произведен продуктът, каза тя.

Биологичното земеделие е приоритет на земеделското министерство, а също и на Общата селскостопанска политика на ЕС, обясни Диана Трифонова, началник отдел „Биологично земеделие" в аграрното ведомство. В следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони ще има специална мярка – подпомагане на биологичното земеделие. Освен това по първи стълб на общата политика освен директните плащания на площ биологичните производители ще получават и зелени плащания, обясни експертът.

В България има 10 фирми, които сертифицират и контролират биологичните производители.