Христо Бисеров прал пари през японска фирма. За първи път запорираме сметки на българин в Швейцария, коментира председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

Той участва в международна конференция у нас за представяне на модели за отнемане на незаконно имущество в ЕС, която беше открита от председателя на парламента Цецка Цачева, пише „Монитор“.

Георгиев уточни, че Бисеров е използвал класическа схема за пране на пари като само в един от случаите това е станало чрез японското дружество.

„Става дума за сделка, сключена между фирма на съпругата на Бисеров и Главинков - имали са по 25 дяла, които продават на японска компания Toshiba Corp. Те са закупили тези дялове за 25 000 лева, а само след 4 месеца цената им незнайно как е станала 850 000 лв. Двамата продават по 25 дяла за 850 000 лв., а малко след това японската фирма ги продава на фирма, част от която е Главинков, по номинал“, пояснява Георгиев.

„Не виждам пазарни аргументи как може за 4 месеца дяловете на една фирма така да повишават цената си. Има няколко такива сделки, има преводи в чужбина, направен е пълен анализ и сме установили, че действително има огромни суми с неустановен произход“, допълва Георгиев.

„За мен това е класически тип пране на пари, но не по смисъла на НК. Комисията не доказва пране на пари, а просто иска да отнеме сумата, която е незаконно придобита“, посочи Георгиев.