Бизнес климатът се влошава през октомври спрямо нивото от предходния месец, сочат данните на националната статистика. Общият показател се е понижил минимално от 0,7 пункта спрямо оценките на мениджърите през септември. С близо два пункта се влошават очакванията на фирмите от промишлеността.

Състоянието на фирмите от сектора на промишлеността се оценява като „здравословно" през октомври, докато месец по-рано мениджърите го определяха като добро.

Анкетата отчита подобна промяна и по отношение на оценките за настоящата производствена активност - от „увеличение" към запазване на същата активност, което води до спад на балансовия показател от 7.8 пункта.

Въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина общата осигуреност на производството с поръчки се задържа на нивото си от последните месеци . Средното натоварване на мощностите от юли до октомври спада с 2.6 пункта до 69.4 %. Въпреки това в очакванията си за следващите три до шест месеца бизнесът запазва известен оптимизъм.

При строителството показателят за бизнес климат остава приблизително на нивото от предходния месец. Няма промяна в мненията на мениджърите по отношение на настоящото и очакваното бизнес състояние на строителните предприятия.

По отношение на строителната активност обаче анкетата регистрира намаление в сравнение с предходния месец и прогнозите за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала.

При търговията на дребно и услугите също не се наблюдава подобрение, а несигурната среда кара мениджърите да бъдат предпазливи в оценките си.