Един от най-добре развиващите се сектори в българската икономика, този на услугите, сигнализира за проблеми през месец юни. Ежемесечният мониторинг сред мениджърите на водещи предприятия в бранша, който помага да се изчисли индекс на бизнес климата, се свива с 1.2 пункта спрямо нивото от месец май. Това се отразява силно на бизнесклимата в страната като цяло, който през юни се влошава с 0.7 пункта спрямо предходния месец.

Специалистите от сектора на услугите изразяват несигурност по отношение на икономическата среда. Притеснява ги конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Още по-песимистични са мениджърите в сектора на Търговията на дребно, в който тенденцията не е нова. Месечното влошаване на бизнес климата там е от 5.3 пункта. Причината за това е, че ако през май търговците са смятали, че през следващите шест месеца ситуацията за тях ще се подобри, то сега те са на мнение, че ситуацията ще се запази същата, без изменение. Това и понижава оценката им за моментното състояние на бранша.

Строителството продължава да допринася негативно за бизнесклимата в страната с 1 процентент пункт свиване през юни. Очакванията на бранша са за запазване на цените на строителната продукция през следващите три месеца.

През юни единственият сектор, в който се наблюдава подобрение на бизнес климата, е промишлеността. Там покачването е с 2 процентни пункта. Мениджърите са в очакване на повече поръчки, както от страната, така и от чужбина.