Бизнес климатът в България се понижава и през месец май, с което записва трети пореден месец на влошаване.

Последните данни на Националния статистически институт показват спад на бизнес климата с 1.1%.

През април влошаването бе с 0.6%, а през март имаше спад с 1.8 пункта.

През февруари имаше подобрение на бизнес климата с 5.7 пункта, но през януари имаше спад с 3.2 пункта на месечна база.Основна причина за по-лошата обстановка е състоянието на промишлеността и строителството, става ясно от анализа на статистиците.

В промишлеността затъването на месечна база е с 4.4%, тъй като са спаднали поръчките към предприятията. Ръководните мениджъри са с по-слаби очаквания за следващите месеци, което също влияе на обстановката.

В строителството спадът е с 1.9 пункта, но негативизмът идва от там, че очакванията за следващите три месеца са за задържане на активността на сегашното й равнище.

През месец май се подобрява ситуацията в сектора на търговия на дребно и услугите е видно още от статистиката, макар позитивите да са недостатъчни, за да заличат негативизма в промишлеността и строителството.

В търговията специалистите са подобрили очакванията си за следващите месеци, което води до покачване на бизнес климата в сектора с 3.4 пункта спрямо предходния месец.

В сектора на услугите, въпреки резервираните прогнози за следващото тримесечие, настроенията се подобряват с 1.9% през май.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на бизнеса в сектора, макар че през месец май се наблюдава намаляване на негативното им въздействие.