Индексът на бизнес климата през юли 2013 г. нараства с 1.4 пункта спрямо равнището си от предходния месец поради подобрение на икономическата конюнктура в промишлеността и в търговията на дребно, по данни на НСИ.

 

В промишлеността бизнес климатът се подобрява с 3.2 пункта в сравнение с юни, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се подобрява, но прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

 

Средното натоварване на мощностите през юли се увеличава с 1.5 пункта в сравнение с юни и достига 69.5%, като предприятията съобщават и за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

 

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, ограничаващи развитието на отрасъла.

 

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 1.8 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

 

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се покачва с 5.2 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-резервирани. Основна пречка за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде несигурната икономическа среда. Очакванията на мениджърите за продажните цени в търговията на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца

 

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 2.8 пункта в сравнение с юни поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да бъде несигурната икономическа среда, чието негативно въздействие се засилва през последния месец. На второ и трето място са „конкуренцията в бранша” и „недостатъчното търсене”.