Идеята за бизнес стратегия на КТБ АД, в центъра на която е корпоративната ѝ ориентация, я отличават значително от другите банки, опериращи на българския финансов пазар.

 

Дейността на кредитора през годините може да се определи по-скоро като

инвестиционно банкиране за разлика от модела на традиционното

банкиране, широко разпространен в България. Повечето банки на местния пазар

са чуждестранна собственост, финансират се чрез краткосрочни депозити в

допълнение към евтиния ресурс от банките майки. Този ресурс се отпуска под

формата на ипотечни и потребителски заеми за физически лица и оборотни фирмени кредити.

 

Кредитната дейност на КТБ АД като концепция е насочена към финансиране на производствената дейност на български производители и фирми от сектора на услугите, според бившото ръководство на банката.

 

В тази връзка немалка част от усилията на са съсредоточени и в привличане на средства по редица програми на Европейския съюз, като за целта КТБ АД участва пряко в две консултантски компании, специализирани в управление на проекти по тези програми.

 

Поради липсата на адекватен капиталов пазар и ограничения достъп на българските компании до международните пазари, основният източник за финансиране на банката е българският депозитен пазар. През последните 4 години банката провежда агресивна политика в тази насока. Но работи основно с дългосрочен и логично по-скъп ресурс.

 

Спестовните продукти на КТБ са над 50% от привлечените средства и устойчиво формират голяма част от тъй наречените неснижаеми остатъци. Т.е., въпреки че нямат фиксиран срок, тези средства не се теглят и остават на разположение на банката за използване в по-дългосрочни инвестиции.

 

Лихвеният спред на КТБ АД за 2013 г. е 2.37%, като е с около 1 процентен пункт по-нисък от този на банковата система, в която преобладава краткосрочното финансиране поради относителната краткосрочност на ресурса, привлечен от търговските банки. Само като пример, лихвените проценти на КТБ АД са най-ниските в системата по краткосрочно привлечените средства - до 6 месеца.

 

Положителната тенденция на нарастване на дела на привлечените средства от

граждани е съпътствана от целенасочено структуриране на продуктите. Около две трети от привлечените средства от нефинансови институции са спестовни

депозити, само 20% са срочни депозити, останалите са безсрочни депозити.

 

Стратегията на банката да бъде достатъчно рентабилна чрез поддържане на

стабилен дългосрочен ресурс и инвестиционно влагане на този ресурс е

подкрепена и от ниската цена за издръжка на административната ѝ дейност. Делът на административните разходи на КТБ АД в активите винаги е бил

значително по-нисък от този на системата като цяло – 1.12% към 31.12.2013 г. при

почти два пъти по-висок на банковата система /2.08%/ и при почти 50% по-висок

на банките от първа група/1.86%/, към която принадлежеше и КТБ АД.

 

По отношение на кредитната дейност банката е насочена и работи основно с корпоративни клиенти, като активно подпомага инвестиционната им дейност и развитието на проекти. Тази специфика се пренася и върху структурата на обезпеченията на кредитния портфейл на банката.

 

Тъй като немалка част от инвестициите са за развитие на проекти, обектите на кредитиране са специално създадени за целта проектни компании /Special Purpose Vehicles/ SPV/, чиято единствена собственост е развиваният проект. Използването на SPV е масово прилагана световна практика при бизнес кредитирането. При финансирането на подобни компании не може да се очаква същите да разполагат със съществени материални активи, които да заложат като обезпечение. Поради тази причина значителна част от обезпеченията на банката по тези инвестиции са формирани от вземания, произтичащи от изпълнението на проектите.

 

Извън подпомагането и развитието на нови проекти, банката провежда консервативна инвестиционна политика, като основният стремеж е в посока осигуряване на дългосрочна стабилност. Съзнателно са избягвани поемането на значителни експозиции в кратковременни явления в отделни периоди от икономическото развитие на страната, като масовите инвестиции в строителство на хотели и жилищни сгради.

 

В настоящия момент същите са огромна тежест в портфейлите на други банки. Избегнато е и нездравословното увлечение по масовото необезпечено потребителско кредитиране, което дори след вълните на преструктуриране, продажби и отписвания продължава да тежи на банковата система с натрупани близо един милиард лева обезценки, или над 10% от всички кредитни експозиции.

 

За широката публика остават скрити над 2 милиарда специфични провизии в банковата система общо за всички кредитни сегменти. За справка, тези специфични провизии на КТБ АД към 31 май 2014 г. не са превишавали 500 хил. лв., а в исторически план никога не са надвишавали 20 млн. лв.

 

Традиционно КТБ АД насочва инвестиционната си политика към основни структурни отрасли в икономиката като тежка промишленост, енергетика, телекомуникации. През годините банката е основен партньор на целия военно-промишлен комплекс. Експозициите в отраслите строителство и недвижими имоти са насочени основно към инфраструктурни проекти. Банката активно работи и с енергийните дружества.

 

През цялото си съществуване КТБ не само провежда активна, реална инвестиционна дейност, но и се стреми кредитният ѝ портфейл да бъде с голяма отраслова диверсификация, която я прави по-слабо чувствителна към сътресения в отделни икономически дейности и отрасли.

 

До 20 юни тази година, прилаганата от банката стратегия изглежда е успешна, доказателство за което са финансовите ѝ показатели и резултати, като дял на нередовните кредити от едва 1.28%, възвращаемост на капитала от 13.3% и нетната печалба от 71.2 млн. лв. за 2013 г.