Представителите на бизнеса настояват да се забрани сливането на празничните дни и да отпадне работната събота. Предложението им включва промяна на чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда, която дава възможност на Министерския съвет да размества почивните дни през годината. 

Позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България АИКБ, Българската стопанска камара БСК, Българската търговско-промишлена палата БТПП и Конфедерацията на индустриалците в България КРИБ е изразена в писмо, изпратено до председателите на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм, и по правни въпроси.

Според бизнеса със сливането на почивни дни се оформяли почти три месеца годишно - май, септември и декември, които работодателите почти отписват, защото от почивка служителите нямат сили за работа.

"Страната ни губи между 300 и 400 милиона лева през 2016 г. вследствие на „дългите празници“. Сливането на почивните дни между Великден и Гергьовден заедно с отделното празнуване на 24 май, например, доведе до това, че през м. май 2016 г. имаше 18 работни и 13 почивни дни“, сочат сметките на НПРО. 

Според тях тази практика не води до възстановяване на силите на работниците и служителите, нито до пълноценна почивка, а напротив - до допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работната място. 

Работодателските организации обръщат внимание върху относително произволния характер на решенията на МС за „сливане“ на групи от празнични дни, което силно затруднява бизнес планирането и разстройва системата на разплащане в държавата. 

„Наличието на два официални празнични дни в седмицата означава автоматично появата на четири дни, в които не могат да се извършват никакви банкови операции и финансови транзакции“, пишат в писмото си работодателите. 

Работодателските организации посочват и факта, че дългите почивки у нас по никакъв начин не са синхронизирани с почивните дни в чужбина - "в съботните дни партньорите ни в чужбина по правило не работят и е нарушена комуникацията помежду ни“.

България е сред държавите членки на ЕС с най-голям брой национални празници, обявени за неработни дни, отбелязват още НПО.

В писмото си НПРО отчитат, че сливането на празниците и дългите почивни дни се отразява добре на фирмите от сферата на туризма, както и на част от фирмите от транспорта и търговията, но те представляват едва около 10% от всички компании в страната. 

Според синдикатите проблем със сливанията няма. 

Кои празници и дали да се сливат с делници предлага Социалното министерство. Министър Зорница Русинова е възложила на експертите си да помислят за нови варианти, които да устройват и бизнеса, и работниците.