Всички компании, които участват в схемата за разпределение на квоти за емисии парникови газове, са изпълнили задължението си към националния регистър и са възстановили документи, покриващи емитираните количества въглероден диоксид.

Това става ясно от съобщение на Изпълнителната агенция по околна среда и води, към която функционира регистъра. В информацията се посочва, че всичките 137 оператора на инсталации, емитиращи парникови газове, са изпълнили ангажимента си по отразяване на емитисиите през годината. Те се проследяват и проверяват от верифициращи органи, като докладите за това също се предават в срок в ековедомството.

При сравняване на отпуснатите квоти и реално емитираните вредни вещества във въздуха, дружествата са длъжни да доплатят разликата, ако са надвишили допустимите количества, определени им с първоначално раздадените квоти. Това би могло да стане чрез закупуване на квоти от свободния пазар. От друга страна, процедурата позволява излишните квоти да бъдат продавани.

През миналата седмица се появи информация, че ТЕЦ Брикел може да бъде глобен със 119 млн. лв., ако не върне в срок получените квоти за емисии на въглероден диоксид. Дружеството получи квоти, съгласно определения му лимит за работа, който през миналата година бе надхвърлен и в резултат на това ТЕЦ-ът изхвърли във въздуха повече от разрешените му парникови газове.