Вдигането на осигуровките неизбежно ще доведе до увеличаване на сивия сектор, а с това и до значителен последващ спад на събираемостта им, прогнозират от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Според АИКБ така ще се разшири недопустимата практика на мълчаливо толериране и с това на облагодетелстване на тези, които работят в отклонение от правилата. Това ще доведе до масовото възприемане на неформалната икономика като средство за просперитет и явно изразено конкурентно предимство за неспазващите установените правила.

Държавата няма да е в състояние да контролира и ограничава този процес, което ще има за логична последица неговото невъзпрепятствано разрастване и задълбочаване като практика. Всичко това ще притисне легалния бизнес до степен на самоцелно оцеляване.

Неизбежни ще станат две паралелни явления – спад на заетостта и ръст на безработицата. Като се има предвид, че тези показатели и към момента не са сред добрите в Европа, под съмнение ще бъдат поставени възможностите за желания рестарт на българската икономика.

На фона на развитието на украинската криза и отражението й върху българските предприятия последиците от подобна мярка ще представляват спирачка за започналия процес на възстановяване, подчертават от асоциацията.

За да не се допусне горепосоченото да стане факт, вместо увеличение на осигурителните вноски АИКБ предлага намаляване на сумата за разплащания в брой до 10 000 лева, засилване на контрола и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране.