Парламентът ще преразгледа приетите в края на миналото Народно събрание промени, предложени от лидера на РЗС Яне Янев, с които шефовете на работодателски организации се задължаваха да декларират пред Сметната палата доходи и имущество.

Засега лидерите на синдикатите, членове на регулаторни органи, шефове на енергийни и водни дружества, директори на дирекции в митниците, в приходната агенция, посланици, представители на държавата в ръководни европейски органи обаче остават в числото на проверяваните. Но вероятно и те ще отпаднат.

"Със спешна поправка в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, ръководителите на работодателските организации ще бъдат извадени от списъка", обяви председателят на парламента Михаил Миков след среща с представители на бизнеса и социалния министър Хасан Адемов.

Предстои промените да се обсъдят между политическите сили в парламента. Те няма да бъдат вкарвани чрез Министерския съвет, а ще бъдат внесени от депутати, за да се скъси процедурата.

Според Миков е необходима поправка в закона, и то не само по отношение на работодателските организации, които членуват в тристранката.

"Промяната е необходима и от гледна точка на целесъобразността, защото проверката на Сметната палата трябва да обхване допълнително огромен брой лица", обясни председателят на парламента.

Още при приемането й поправката "Янев" бе определена като силно популистка и неработеща. Шефовете на работодателски организации категорично отказаха да подават декларации и напомниха, че изменението е в разрез с европейската практика.

Същото направиха и българските представители в европейски органи, които пък се оправдаха, че вече са декларирали доходите и имуществото си при постъпването си на работа в евроструктурите.

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев бе категоричен вчера, че няма практика не само в Европейския съюз, но и в света шефове на работодателски организации да се отчитат пред Сметната палата.

Той опонира на Михаил Миков, че заради поправките бизнесът е саботирал работата на тристранния съвет за сътрудничество, като припомни, че са участвали в дейността му на експертно ниво.

"Станало е възможно да се допуснат преднамерени актове с определени предизборни цели, които са взети в последните два работни дни на предишния парламент. Сега те трябва своевременно да бъдат поправени, за да отговори българското законодателство на европейското и да имаме нормална работа в тристранния съвет", допълни Велев.