12-те членове на Конституционния съд единодушно отмениха два текста в Закона за управление на отпадъците, приети от ГЕРБ. Бизнесът победи в спора с правителството.

 

Разпоредбите въвеждаха изискване площадките за метални отпадъци да са разположени само на територии, определени за тази цел с общ устройствен план, което според КС противоречи на на принципа на свободната стопанска инициатива, който дава гаранции за еднакви условия за стопанска дейност на всички граждани и фирми.

 

Делото бе образувано по искане на 58 депутати от опозицията, според които с тези текстове се въвежда неравноправно третиране на икономическите оператори в зависимост от това дали площадките са изградени на територии, които имат ОУП или не. Според тях се стига и до заличаване на законно направени инвестиции, без да е предвидена възможност за защита или компенсация по какъвто и да е начин. На практика КС се съгласи с техните аргументи.

 

Според Министерството на околната среда и водите по-строгите правила в ЗУО са в защита на важни обществени интереси, като се преустановява възможността за безконтролно разполагане на площадки в зони с непроизводствено и нестопанско предназначение, и се концентрират дейностите по управление на отпадъците на определени територии.

 

Пропускът в това становище, от който се възползваха и рециклиращите фирми, е че не бяха предвидени никакви компенсации за компаниите, които съвсем законно вече са изградили площадки, въпреки градоустройствените планове и които трябваше да премахнат съоръженията според новите нормативни правила.