Комисията за защита на конкуренцията застави Здравната каса да промени методиката, по която се работи с консумативите, заплащани напълно или частично от касата, като например тест ленти за глюкомери, кохлеарни имплантанти, коленни и тазобедрени стави, сърдечни клапи.

 

Антимонополният орган е установил, че методиката на касата е така стъкмена, че облагодетелства определени фирми - производителки и вносителки на такива консумативи. Едновременно с това касата ограничава правото на пациентите да изберат по-модерен аналог на тези изделия, като доплатят над цената, която се поема за тях в качеството им на здравноосигурени лица.

 

Очевидно в стремежа си да свие максимално разхода за медицински консумативи, касата набляга върху офертите на тези доставчици и производители, които предлагат най-ниска цена. Освен това в методиката си НЗОК е заложила дискриминационни според КЗК изисквания. Пример за това е условието, поставено пред чуждестранните фирми, които искат изделията им да бъдат поети от здравната каса в България, да трябва да докажат, че продуктът им се заплаща от обществен фонд в поне три страни - членки на Европейския съюз.

 

Методиката променя съществувалия до момента модел на доплащане от пациента, като забранява възможността за доплащане от страна на пациента на изделия, които са по-скъпи от договорените от НЗОК. Така касата изтласква от пазара на медицински консумативи производители и търговци, чиито медицински изделия са по-качествени, иновативни или технически усъвършенствани, съответно по-скъпи, пише в констатацията на Комисията за защита на конкуренцията.

 

Производството на КЗК е започнало именно по сигнал на търговци на медицински изделия. Предстои касата да извърши необходимите промени в методиката си, но не е ясно дали ще бъде глобена за действията си по този казус до момента.