Бизнесът най-често подава годишните си финансови отчети през нощта – това отчитат от Националния статистически институт. От 1 януари до 2 май е периодът, в който фирмите трябва да подадат отчетите си за годината – или в НАП, или в статистическата служба. Първият изряден собственик на фирма е подал отчета си в 02.00 часа в новогодишната нощ.

Освен огромното количество бизнес информация, което събират и обработват през годината, от националната статистика са направили странно наблюдение за навиците на бизнеса при подаването на документи и по-специално – годишните финансови отчети, обясни експертът Диана Янчева.

„Бизнесът е изключително активен нощно време. Нашата система е най-натоварено от 23.00 часа вечерта до 04.00-05.00 часа през нощта", каза Янцева

Още в новогодишната нощ е започнало подаването на годишните финансови отчети в съвместната система на НАП и националната статистика. Първенецът се е регистрирал два часа след настъпването на новата година. До 09.30 часа на 1 януари националната статистика вече е разполагала с 67 отчета.

Проектът за съвместната система между двете институции съществува от две години и се ползва все по-често от бизнеса, което почти е обърнало тенденцията, че „българинът прави всичко в последната секунда и после са му виновни системи, връзки и комуникации". Янчева призова фирмите да подадат отчетите си, като не чакат за това последния момент.

Близо 85 на сто от фирмите са предпочели електронния начин за подаване на информация през 2011 г.