За незабавната оставка на кабинета и за неотложни предсрочни избори настоява Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. От КРИБ призовават за незабавно формиране на националноотговорно мнозинство в парламента, което да излъчи правителство.

 

Бизнес организацията вече година настоява за такава оставка, се посочва в декларацията. В нея се подчертава, че са допуснати тежки удари на реалния сектор, на банките, че енергетиката е в колапс, еврофондовете - спрени, а кредитният рейтинг на България – понижен.

 

Ситуацията в момента оставя една единствена алтернатива - да дадем възможност на истински активните български граждани да излъчат нов парламент в едни нови, демократични и честни избори, искат от КРИБ.

 

Българските работодатели и индустриалци от конфедерацията осигуряват ежедневно над 800 000 работни места и също така ежедневно носят отговорност за запазването им, въпреки неадекватните действия или престъпни бездействия на призваните да представляват суверена на страната – българският народ.

 

Според КРИБ за едногодишния период на управление на правителството на Пламен Орешарски социална справедливост и реформи не бяха постигнати. Многократно рекламираните бюджетни средства в размер на стотици милиони лева за малкия и среден бизнес намериха друг получател.

 

С действията или бездействието си държавните регулатори и други компетентни институции и органи допуснаха да бъдат нанесени тежки, често непоправими удари на реалния сектор, банките и финансовата стабилност на Република България като цяло. Енергетиката е в колапс. Продължаваме да нямаме адекватни на съвремието здравеопазване и образование. Спряха ни Еврофондовете. Понижиха ни кредитния рейтинг.