Бизнесът с доставките на храна по домовете и офисите се е увеличил над 20 пъти за последните няколко години. Това показват грубите сметки на бранша.

Като антикризисна мярка за разширяване на бизнеса и привличане на повече клиенти много ресторанти започнаха да предлагат доставка на храна по офисите и домовете в района, в който се намират. И така един ресторант с 40 места може да обслужи два пъти повече клиенти.

Официални данни за дела на този пазар няма и респективно грубите преценки са различни.

По сметки на фирмите за доставка през миналата година също е имало увеличение на клиентите, но е спаднал средният обем на поръчките и честотата на поръчване и то с около 15 процента. Разбира се и до ден днешен номер едно в доставките си остават пиците и сандвичите с общ дял от около 70%. Извън т.нар. "бързи храни" най-поръчвани са сушито и тортите, както и различните напитки
.
Новата мода в доставките оба "домашно готвене" - поръчваш си не ястие, а готвач у дома.