Какво ще стане с европарите, които страната ни трябва да усвои. Предстои приемането на един много важен за всички страни в Европа документ - споразумението за новия програмен период в Европа". 

Тези притеснения изразиха днес представителите на големия бизнес у нас. Според тях страната ни отново ще бъде изправена пред безвремие, което обаче може да доведе до тежки резултати при усвояването на пари от Европа.

"Няма пречки президентът да назначи сегашния кабинет на Пламен Орешарски за служебен. Това ще намали безвремието, в което страната ще изпадне в очакване на предстоящи избори в късната есен". 

Предложението направи днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него за икономиката и за страната е добре по този начин да се избегне формирането на служебно правителство, което "докато се огледа и разбере какво да прави, ще дойде ново правителство - третото поред за една година".

Работодателските организации са притеснени какво ще се случи с изработването на бюджета за следващата година. Той трябва да е готов до края на декември и е много трудно да го направи новият кабинет, излъчен след изборите, който ще го изпълнява. А междувременно ще има и служебно правителство.

"По принцип при смяна на кабинетите винаги има около 2-3 месеца, в което държавата не работи и това не е добре за икономиката и за гражданите", коментира Велев. От АИКБ се питат какво ще се случи, ако догодина на изборите за местна власт се получи конфигурация, различна от тази, която ще покажат парламентарните избори наесен. 

"Трябва ли веднага пак да правим нови избори", попита Велев. И продължи: "Вярно е, че с толкова чести избори парламентът ще съответва най-добре с настроенията на обществото, само че никаква работа няма да може да свърши".