Министърът на финансите Симеон Дянков е готов с проекта си за бюджета на държавата през 2011 г. и предлага документът предсрочно да влезе за обсъждане в Народното събрание, изпреварвайки с един месец заложения краен срок.

Това стана ясно от доклад  до премиера Бойко Борисов, публикуван на сайта на финансовото ведомство. Предвижда се бюджетен дефицит от 2.5% през следващата година и се прогнозира 0.7% ръст на БВП през тази и 3.6% прираст през следващата година.

Бюджет 2011 е насочен към възстановяване на икономическия растеж – посочва министър Дянков. Растежът ще получи подкрепа от провежданите фискална и секторни политики. Преките данъци няма да бъдат променяни – както и разходните тавани, включително заплатите в бюджетната сфера.

Прогнозите на МФ са външният сектор да бъде основен двигател на икономическата активност. Очаква се и частично възстановяване на потреблението на домакинствата през следващата година. Вътрешното търсене ще се възстанови на равнището на декември 2009 г., като при очакван спад на търсенето от 3.6% през 2010 г., през 2011 г. се очаква растеж в размер на 3.7%.

През 2011 г. министър Дянков разчита на 25.844 млрд. лева приходи в държавния бюджет. Общият размер на публичните разходи е изчислен на 27.807 млрд. лв. Бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма се планира в размер на 1.963 млрд. лева, или 2.5% от прогнозния БВП. За първи път в най-новата ни история държавата планира да похарчи не повече от предходната година – заявява шефът на МФ.

За да постигне това, Дянков възнамерява да продължи и през 2011 г. своята „стегната политика по отношение на разходите“. Номиналният размер на средствата за заплати, националните доплащания в селското стопанство, както и разходите за издръжка, капиталовите разходи и субсидиите от националния бюджет ще се запазят на нивата от актуализирания бюджет за 2010 г.

В бюджета за 2011 г. се дава предимство на секторите, стимулиращи икономическия растеж – строеж на пътна, екологична и комунална инфраструктура, образование, конкурентноспособност на българските предприятия, високо качество на живот и доходи, заявява министърът.

Дянков разчита на близо 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции догодина /5% от прогнозния БВП/, след като през тази година се надява в страната да влязат 1.8 млрд. евро.

Процесът на последователно прехвърляне на тежестта към косвените данъци продължава. Предвижда се повишаване на някои акцизни ставки за 2011 г. във връзка с поетите ангажименти за достигане на минималните за ЕС размери на акцизите за различните видове стоки. Борбата със сивия сектор ще продължи с „редица мерки“.

Според МФ, догодина инфлацията ще бъде 3.7%, дефицитът по текущата сметка ще се свие до 2.9% от БВП, а безработицата леко ще се понижи.